het limousin-ras
is de limousine
onder de runderen

Perry’s vleesproducten is er voor de eerlijke Bourgondiër die wat over heeft voor een mooi stuk vlees. Onze runderen worden eerlijk gefokt, zonder kunstmatige voedingsstoffen. Proef het zelf!

Varken van Perrys vleesproducten

Wat is Limousin?

-Limousin-runderen komen oorspronkelijk uit Frankrijk uit de provincie Limous. Voor de 19e eeuw werden ze daar gehouden als trekdieren. Toen er in het begin van de 19e eeuw meer vraag kwam naar vlees, werd in het fokken meer rekening gehouden met vleeseigenschappen. Omdat het van oorsprong trekdieren zijn,  zijn de dieren sterk en robuust gebouwd. Verdere  eigenschappen zijn een hoge vruchtbaarheid en dat ze buitengewoon goed om kunnen gaan met sobere omstandigheden. Dit is de reden waarom Limousin-runderen in Nederland veelal ingezet worden voor het beheren van natuurgronden.

Perry kocht in 2020 zijn eerste runderen voor zijn boerderij in Babyloniënbroek en bouwt intussen de eigen veestapel uit. Hij is begonnen met een koppel van 8 moederdieren. In de toekomst wil hij uitbreiden naar een koppel van 30 moederdieren. Om te voorkomen dat de dieren op de grote markt terecht komen, zal Perry niet meer dieren houden dan dat er vraag is vanuit de klant. Mocht de vraag vanuit de klant groter zijn dan het aanbod aan eigen vleesproducten dan zal Perry een beroep doen op collega Limousin-houders om aan de vraag te kunnen voldoen.

Wat typeert Limousin-vlees?

Het Limousinras levert kwaliteitsvlees, dat wil zeggen mals en mager.  Limousin-vlees staat bekend om de mooie rode kleur. De voorkeur van vele chef-koks gaat daarom uit naar Limousinvlees.

Tegelijk is het lastig om algemene eigenschappen aan Limousin vlees toe te schrijven. De verschillende onderdelen van deze koe hebben vrijwel allemaal unieke eigenschappen. 50% van het karkasgewicht valt onder het hogere segment vlees. Elk onderdeel leent zich voor zeer specifieke gerechten. Perry daagt je uit om dit zelf te ontdekken.

Limousin koe van Perrys vleesproducten
Limousin koe van Perrys vleesproducten

Wat typeert Limousin-vlees?

Limousin-vlees staat bekend om de mooie rode kleur, speciale marmering, heerlijke sappigheid en ongekende malsheid. Het vet smelt weg tijdens het bakken en zorgt voor een unieke smaaksensatie.

Anderzijds is het lastig om algemene eigenschappen aan Limousin vlees toe te schrijven. De verschillende onderdelen van deze koe hebben vrijwel allemaal unieke eigenschappen. Dit is een van de belangrijkste redenen dat juist dit ras zo populair is in de hogere gastronomie. Elk onderdeel leent zich voor zeer specifieke gerechten.